sovnig
Du er meg for søvnig (2013)
Roman
Cappelen Damm
Boka kan bestilles her.

En gang fikk jeg en bukett valmuer av Yngve. Jeg tror han hadde plukka dem selv. Jeg ble glad. Senere fant jeg ut at valmuer på blomsterspråket betyr: Du er meg for søvnig.

Cora får for seg at hun har fått mørke ringer under øynene, og skaffer seg en dyr concealer for å bli kvitt problemet. En gang i fremtida har hun kanskje tenkt til å tegne en hare. Hun har aldri stått opp midt på natta for å ta seg et glass vann. Hun har kjøpt en blomstersnitter selv om hun aldri kjøper friske blomster.

En perle!
Palonen beskriver Coras underlige univers med en minimalistisk og følelsesmessig distansert tone. Cora har sin egen måte å reflektere over ting på, og gjennomgår en utvikling gjennom boka. De korte setningene, fullstendig fri for klisjeer, rommer et forunderlig og tragikomisk univers. Palonen mestrer til fulle å beskrive følelsene av å bli alene, mangelen på tiltak og ønsket om mening i livet. En perle av ei bok! Terningkast: 5
Eva Hilde Murvold, Trønder-avisa

Den lavmælte gnuringen
«Jeg har ikke bestemt meg for noe», sier Cora, «jeg har ikke blitt oppringt, jeg har ikke hatt noe valg, jeg har ikke blitt valgt.» Utsagnet fanger dobbeltheten i Palonens litterære univers som oppfordrer oss til å lese både høstens roman og debuten som noe mer enn bare lett eksentriske skråblikk på verden. (…)

«Du er meg for søvnig» er fri for de store, rensende gestene. Coras fantasi om å brenne Yngves etterlatte ting på et stort bål i hagen forblir en fantasi. I stedet lar Palonen den udramatiske Cora gå rundt i bygda og gnure lavmælt og vennlig for seg selv. Til glede og kveik for denne leseren, og forhåpentligvis også andre der ute i det store «vi-et». (…)
Olaf Haagensen, Klassekampen

Mitt skip er lastet med beskjeden eksistensialisme
Du er meg for søvnig er enda en bok om en kvinne som leter etter tilhørighet og mening med tilværelsen. Likevel er den en skatt. (…)Det er en bok som gjør vondt. En bok som på sin egen stillferdig måte river tak i hjerterøttene dine.(…) Forfatteren balanserer hele tiden på en hårfin linje mellom det såre og det hysteriske og danner på denne måten et univers som det er vanskelig å rive seg løs fra. […] Å kalle Cora en visjonær er kanskje en overdrivelse. Likevel har hun en egen evne til å betrakte tingene på en annerledes måte. Hennes assosiative tenkemåte og evnen til å føle seg malplassert i de fleste situasjoner skaper en underliggende følelse av fremmedgjøring. Blandet med komikk skapes en egen forunderlig tone som kjennetegner denne boken. (…)Handlingen er konstant underdrevet og følelsene dempede. Samtidig er skrivemåten svært saklig, og på denne måten konfronteres leseren til stadighet, slik at hun ikke vet om hun skal le eller gråte.(…) Caroline Kaspara Palonens debut Xeroxdager står på ønskelista til jul.
Gina Tandberg, bokmerker.org

Samliv og brudd
Vesensforskjellige diktere som Erlend Loe, Dag Solstad og Ole Robert Sunde har ett kunstnerisk fellestrekk – markante, særegne fortellerstemmer som setter sitt spesielle bumerke på tekstene de skriver. Lett gjenkjennelig er også stemmen til Cora, jeg-fortelleren i «Du er meg for søvnig» av Caroline Kaspara Palonen (f. 1984), en harstadværing med fotografstudier bak seg. Som Mildrid, frontfiguren i debutromanen hennes, «Xeroxdager» (2011), avleverer Cora en neddempet, konsis, lattermildt alvorlig rapport om bedrag og samlivsbrudd styrt av et skeivt blikk på egen og andres hverdag. Ikke bare den mannssjåvinistiske samboeren Yngve, men også hennes eget manglende mot til å stå fram med sine kritiske tanker og innerste ønsker avdekkes på sjarmerende vis. (…) De to siste hovedavsnittene viser hvordan Cora glir inn i lokalmiljøet, skaffer seg ny kjæreste og avslår et tilbud om å flytte til Paris – samtidig som hun ikke makter å kvitte seg med Yngves skygge, noe sluttscenen illustrerer på en elegant, overrumplende måte.
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad