hav

Det er mitt hav

roman

Cappelen Damm

Boka kan bestilles her.

Jeg skriver: Sover du? Jeg legger telefonen ned. Så lyser det. Han svarer: Jeg er våken. Jeg ser ut vinduet. Så kommer det ei ny melding. Hvorfor lurer du på det? Jeg svarer: Jeg ville bare vite det.

Det er mitt hav er en roman om det fjerne i det nære. Om å prøve å forsone seg med det livet man har valgt. Om sorg, mobilknusing og hjerterasling.

Det er min ensomhet
Det er mitt hav har samme fine blanding av nøkternt språk og underfundig humor som i de tidligere bøkene. Samtidig ligger det hele tiden et alvor bak, som presser seg fram sammen med alt det som ikke blir sagt. (…) Selv om Bea riktignok er over gjennomsnittlig klønete i sosiale sammenhenger, kan Palonen med sin roman likevel gi et svært treffende, ganske komisk og et nesten uutholdelig hjerteskjærende bilde av menneskelig kommunikasjon. (…) For å være et selv er først og fremst å være fanget mellom fortid og framtid, mellom forventninger og realitet. I så måte er Det er mitt hav en uhyrlig vellykket framstilling av menneskesinnet.

Gina Tandberg, enmillionmeter

 

Årets roman er Caroline Kaspara Palonens tredje, og den markerer en klar utvikling i forfatterskapet hennes. (…) Palonen har laget en spennende og sammensatt roman. Hun har et språk som er kortfattet, konkret og lite følelseladd. Tvertimot bruker hun humor, snert og ironi – for å gi oss innsyn i en vanskelig tilværelse. Beatrice evner å se sine absurde sider, uten at hun klarer å få bukt med dem. (…) Romanen er en kompleks, velskrevet, tankevekkende og humoristisk roman om et aktuelt tema.

Margoth Hovda-Lien, Nordlys

 

Med de orda slutter soga om Beatrice. En tekst som bølger fram og tilbake, som «havet», oftere i storm enn i stille, med farlige strømmer under overflaten og med en åpenbar vilje til å fordype seg i en disharmonisk hovedkarakter som prøver å frigjøre seg fra de hverdagsritualene og sjelsdemonene som truer med å ødelegge livet hennes.

Terningkast: 5

Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad